Samo ptice lete jeftinije!

Sebastijan Travel Agency

Nepal

nepal

 Katmandu, Pokhara, Nagarkot

 Cijena već od 2200 eura
 Preuzmi program u PDF

Plan i program puta:

Dan 1: Sastanak na aerodromu ''Nikola Tesla''. Let za Katmandu sa presedanjem i dužim čekanjem.

Dan 2: Dolazak na aerodrom u Katmanduu. Grad Katmandu je istorijsko i kulturno srce Nepala i predstavlja neverovatan miks hinduizma, tibetanskog budizma i zapadnjačkog uticaja. Upoznavanje sa gradom i smeštaj. Noć koristimo za odmor jer se sutradan upućujemo na veličanstveno putovanje za Butan. Nepalu se vraćamo samo šest dana kasnije. Noćenje.

Dan 3: Napuštanje smeštaja rano ujutru i transfer do aerodroma. Let Katmandu – Paro. Smešten na istočnoj padini Himalaja između Kine i Indije, malo budističko kraljevstvo je 1960. godine napokon otvorilo svoja vrata za javnost. Butan! Sa svega dve aviokompanije koje cirkulišu iz okolnih zemalja turistička tura Butana počinje u samom sedištu aviona. Govori se da je let Kathmandu – Paro jedan od najveličanstvenijih na svetu! Avion prelazi preko čak četiri od pet najviših planina na svetu! Kada je vedro nebo spektakularan pogled na Mont Everest, Lohtse, Makalu i Kangchenjunga će biti sve o čemu ćete govoriti pri povratku u Beograd! Naši nasmejani lokalni vodiči nas čekaju na aerodromu. Dvosatna vožnja do Thimphu-a, glavnog grada ove nasmejane zemlje. Prolazimo kroz ruralne predele, kraj tradicionalnih farmi i kroz neodoljiva prostranstva. Nakon ručka obilazimo Buddha Point, najvišu statuu Bude na svetu. Nakon toga obilazimo Tashi Choo Dzong, sedište vlade i monaškog zakonodavnog tela, uključujući letnju rezidenciju Je Khenpo-a, najvišeg religijskog predstavnika Butana. Šetnja gradom, večera i smeštaj u hotel. Noćenje.

Dan 4: Razgledanje grada. Memorial Chhorten, hram sagrađen 1974. u znak sećanja na preminulog trećeg kralja Butana, Jigme Dorji Wangchuk, čiji je enterijer savršeni primer učenja tantričkog Budizma. Idemo za Mothithan mini zoološki vrt kako bismo videli nacionalnu životinju Butana - Takina, posebnu vrstu tibetanske antilope. Nastavljamo ka Zulikha Nunnery, domu preko 60 kaluđerica koje od 1976. godine izučavaju Budizam. Obilazimo Muzej Tradicije koji u suštini predstavlja devetnaestovekovnu farmu sa tradicionalnim prikazima Butanske porodice i svakodnevnog života. Nacionalna biblioteka, osnovana 1967. kako bi sačuvala sve neprocenjive tibetanske i drevne Dzongha tekstove. Nakon ručka ćemo posetiti Fabriku papira gde se tradicionalni butanski papri proizvode, i Tkalački centar gde ćemo posmatrati tkalje kako mirno i staloženo obavljaju svoj posao. Nakon ture po gradu iz hotela uzimamo samo neophodne stvari i idemo na tradicionalnu butansku farmu gde ćemo se družiti sa lokalcima, spravljati lokalnu večeru i razmenjivati utiske. Kupamo se u tradicionalnim Hot stone kadama i odmaramo se od užurbanosti grada. Noćenje.

Dan 5: Nakon doručka se vozimo ka Punakha/Wangdi. Idemo naviše kroz borove šume i rodonderone. Pristajemo na Dorchula Pass (3150 metara) i posmatramo neverovatne istočne padine Himalaja i okolinu koju čini više od 108 manjih stupa prekrivenih brojnim molitvenim zastavama. Nakon toga silazimo u plodnu dolinu Punakha & Wangdi Pghodrang. Pri pristajanju u Lobesu, posetićemo hram Chhimi Lhakhang, hram plodnosti, koji se nalazi na samom vrhu. U Punakhu, posetićemo neke od najlepših džongova (tvrđava). Nakon toga se vozimo na vidikovac Khamsum Yule Namgyule Chhorten, prolazeći kroz divni pejzaž ove neistražene zemlje. Transfer do hotela i noćenje.

Dan 6: Happy Punakha! Ceo dan uživamo u festivalskim svečanostima, prisustvujemo tradicionalnom plesu monaha u specifičnim odorama i maskama. Upijamo energiju ove neverovatne zemlje i družimo se sa lokalcima. Noćenje.

Dan 7: Ranojutarnje napuštanje smeštaja i jutarnja vožnja ka Paro-u. Blagi treking ka Paro Taktshang manastiru, poznatijeg i pod imenom Tiger’s Nest Monastery, budističkog hrama koji ''visi'' sa litice 3120 metara iznad nivoa mora. Spektakularni pogled na okolne planinske vrhove i smaragdno zelene doline. Posmatrajući manastir iz same doline pitaćete se kako ćemo tamo stići, odsečenost od lokalnih puteva je očevidna, ali kao i u svakoj legendi tu su tri puta koji će nas dovesti na sam cilj. Prvi put koji vodi kroz borovu šumu simboliše zaštitu od zlih sila, obezbeđuje pozitivnu energiju, vitalnost i sreću. Druga dva puta vode preko platoa nazvanog ''plato stotinu hiljada vila''. Legenda kaže da je lokaciju manastira odredila tigrica koja je na svojim leđima dovela osnivača butanskog budizma, guru Padmasmabhava, zbog čega se u glavnoj odaji i nalazi statua tigra. Ručamo u kafeteriji manastira. Na povratku u smeštaj vozimo se kroz selo Drukgyel i posećujemo ostatke Drukgyuel Džonga, sagrađenog 1649 kako bi se obeležila pobeda protiv Tibetanskih invazija; i Kyichu Lhakhang, jedan od dva najsvetija i najstarija hrama u Butanu, sagrađenog u sedmom veku od strane 33-eg Tibetanskog kralja. Slobodno vreme za dodatne aktivn.osti. Noćenje

Dan 8: Napuštanje smeštaja i transfer do aerodroma. Let Paro - Katmandu. Transfer do smeštaja u Katmanduu. Fakultativni obilazak najzanimljivijih četvrti Katmandua. Razgledanje počinjemo obilaskom Darbar trga koji predstavlja srce starog grada u religioznom i duhovnom smislu. Čitav kompleks Darbar trga je pod strogom zaštitom UNESCO-a. Usput još obilazimo hram žive boginje Kumari Bahal, Staru kraljevsku palatu, Vrtove snova i Kastamandap hram, koji je najstariji u dolini. Zatim fakultativni obilazak hrama Pašupatinat, jedan je od najvažnijih hinduističkih hramova koji predstavlja jedan od najvećih svetilišta Šive na indijskom potkontinentu. Sastoji se od niza hramova, ašrama, slika i natpisa koji su tokom vekova podignuti uz obale svete reke Bagmati koja ja pandan Gangu u Indiji. U okviru ovog kompleksa se nalaze i gatovi Katmandua, gde se obavljaju ceremonije sahranjivanja, ritualnog kupanja i molitvi. Obilazak završavamo kod Budanat stupe, najveće stupe u dolini Katmandua (40m) koja predstavlja najznačajniju budističku stupu na svetu. Povratak u smeštaj. Noćenje.

Dan 9: Posle doručka obilazimo Patan (Lalitpur), jedan od tri kraljevska grada u Katmandu dolini. Kako je centar budističke i hinduističke kulture zajedno, u njemu se nalazi preko 1200 spomenika. U Patanu imate osećaj kao da je čitav grad muzej na otvorenom sa obiljem palata, statuama bogova i boginja, pagoda sa erotskim prikazima u reljefu... Idemo prvo do Krišna Mandira, kamenog hrama sa neverovatnim frizom iz 16. veka, zatim razgledamo Mahabuda Hram, Zlatni Hram i mnoga druga sveta mesta. Takođe, možemo fakultativno obići fabriku tipičnih etno rukotvorina po kojoj je Patan poznat. Kasnije obilazimo Svajambunat stupu, hram iz 5. veka koji se nalazi na brdu iznad doline, odakle se pruža neponovljiv pogled na Katmandu. Zovu ga još i Hram Majmuna, a otkrićemo i zašto. Povratak u smeštaj. Noćenje.

Dan 10: Fakultativni izlet do Čangi Narajan hrama. Hram se nalazi na vrhu brda, iznad lokalnog sela, te se od njega pruža izvanredan pogled na Katmandu s jedne strane, a s druge strane na vrhove Himalaja. Posle kraće vožnje do sela čeka nas šetnja do Čangi Narajan hrama. Hram je jedan od starijih u Nepalu, te se veruje da je podignut kao svetilište hindu bogu Višnu u 4. veku. Sledi fakultativni obilazak prelepog grada Baktapura, nekadašnje nepalske prestonice i po mnogima najlepšeg grada ove regije. Grad je osnovan u 9. veku i jedino je mesto u Nepalu koje je ostalo netaknuto rukom zapadnog sveta. Videćemo Lavlja vrata, Zlatnu kapiju, Galeriju umetnosti i Nijatapola hram. Povratak u Katmandu u večernjim časovima. Noćenje.

Dan 11: Happy Holi! Slavimo festival boja i ljubavi, svi oko nas su nasmejani raspoloženi i šareni... Gađanje bojama, muzika, veseli i nasmejani ljudi, uživanje u šarenilu Fun fact: Holi se u Nepalu slavi dan ranije nego u Nepalu. Dakle, pravac Durbar trg, obezbedite se bojom i vedrim raspoloženjem! Pazite na balone boje koje stanovnici okolnih zgrada imaju običaja da izbacuju kroz prozor. Ceo dan je osmišljen kao kolektivna igra i veselje! Noćenje.

Dan 12: Ujutru se pakujemo i krećemo za Pokharu, grad koji je od Katmandua udaljen 200 km. Mogućnost fakultativnog organizovanja raftinga na reci Trisuli u istoimenom nacionalnom parku. Deo grupe koji ne ide na rafting ima priliku za odmor pored reke i uživanje u prirodnim lepotama. Nastavak puta i dolazak u grad na jezeru Feva. Pokhara će vas oduševiti veličanstvenim prizorima, vrhovima prekrivenih snegom i svojom nestvarnom lepotom. Ovo mesto je poznato po jezerima (Feva Begnas i Rupa). Noćenje.

Dan 13: Sledećeg jutra krećemo na fakultativni obilazak, prva stanica nam je World Peace stupa na brdu iznad jezera gde ćemo uz izlazak sunca gledati romantične pejzaže jezera Feva, oduševiće vas veličanstveni pogled na vrh Anapurna (Fish Tail), koji se ogleda na površini mirne jezerske vode. Kratak predah za uživanje i slike za ceo život! Kasnije se lagano vraćamo do centra grada. Fakultativni obilazak Muzej Gurki, Dejvini vodopadi, viseći most iznad reke Seti. Povratak u smeštaj. Noćenje.

Dan 14: Fakultativni ranojutarnji treking (lagana šetnja) kroz sela od Nudare do Sarangkota koji leži na tri sata hoda od Pokhare. Smešten je na nadmorskoj visini od 1592 m i najviša je tačka doline Pokhare. Odavde možete videti celu dolinu reke i planinski lanac Anapurne. U Sarangkotu ćemo praviti pauzu za odmor i uživanje u prizorima, a po vašoj želji, možete doplatiti paraglajding i vratiti se u grad vazdušnom linijom. U blizini Sarangkota je prva stanica za ozbiljni treking Anapurnom, a mi se lagano vraćamo u Pokharu. Imamo slobodno vreme za šetnju i upoznavanje sa lokalnim stanovništvom, učimo o njihovim običajima, načinu života, klopamo autentičnu hranu. Preporučujemo da posetite tibetanski izbeglički kamp. Noćenje.

Dan 15: Napuštanje smeštaja i transfer do aerodroma u Katmanduu. Let za Beograd sa presedanjem i dužim čekanjem.

Dan 16: Dolazak u Beograd. Kraj putovanja.

Polasci: 02.03.2017.

 

Kralja Petra I Karađorđevića 99a, 78 000 Banja Luka+387 51 224 030 | +387 51 96 11 22turizam @ sebastijan.com

logoweb2

Uz pomoć mreže pouzdanih partnera udovoljavamo svim potrebama i željama naših putnika, savjetujući i kreirajući najjednostavnija , najbrža i finansijski najpovoljnija putovanja. Dokaz naše uspješnosti su mnogi zadovoljni klijenti koji su nam vjerni od samog početka.

Upit

U cilju unapređivanja naših usluga stvorili opciju upita kako bi Vaše želje pretvorili u Vaše nezaboravno putovanje.

 

 

Facebook

Kontakt

Kralja Petra I Karađorđevića 99a, B.Luka, BiH

+38751961122

+38751224030

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.